Bostadsbubbla

Bostadsbubbla = när priserna på bostäder har gått upp så mycket att ett litet bakslag kan göra så att bostadsmarknaden kraschar ihop totalt. Det som oftast spräcker en bostadsbubbla är stigande räntor eller kraftigt ökande arbetslöshet.

Har vi en bubbla 2021 i Sverige?

Finns det en bostadsbubbla på den svenska marknaden 2021?
Det är otroligt svårt att säga, men förmodligen är svaret nej. Att priserna har gått upp så mycket som de gjort under de senaste åren beror på rekordlåga räntor.

Om man zoomar ut lite så har bostadspriserna tidigare följt löneutvecklingen i Sverige under de senaste 100 åren. Nu de senaste åren har löneutvecklingen stått still medan bostadspriserna har stigit kraftigt.

Betyder det att det bildats en bubbla? Det är svårt att säga men något som är uppenbart är att svenskar nuförtiden väljer att prioritera bostaden före allt annat. Man är helt enkelt beredd att spendera en större del av sin inkomst på sitt boende än tidigare. Hur den nya prisnivån bör ligga i förhållande till löneutvecklingen är svårt att säga.

Något som däremot är möjligt att säga är att räntorna styr bostadspriserna. Eller ännu mer korrekt är att säga att bostadsobligationen styr bostadspriserna. Bostadsobligationen sätter räntan på bolån.

Låga räntor ger höga bostadspriser och vice versa

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments